Piškotki ("cookies") na naših spletnih straneh
Piškotki niso novost v računalništvu. Vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih napravah: prenosnikih, računalnikih, tablicah, gsm in pametnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo


Kaj so piškotki?
So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.


Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.


Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

 

Katere piškotke vsebujejo naše spletne strani in zakaj jih stranjujemo?

Piškotki, ki jih uporabljamo so namenjeni za:

  

    

  Izdajatelj Oznaka piškotka Veljavnost Namen Vrsta
  vreme.zurnal24.si vreme do konca seje vreme ni nujen
  adobe flash do konca seje animacija ni nujen
           
  Facebook, Inc.  reg_fb_gate, reg_fb_ref, reg_ext_ref, lu, fr, locale, datr od 30 dni do 730 dni (lu), 
sicer poteče že ob koncu seje 
 za delovanje Facebook vtičnika ni nujen
  Google Inc.  __utma, __utmb, __utmc, __umtz   730 dni (__utma), ostali potečejo po koncu seje  za delovanje Google Analytics vtičnika neobvezen
           

 

Onemogočanje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izklopite, vam naše spletne strani ne bodo delovale optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naših spletnih strani.

TEST PISKOTKOV